Hogyan cserélj ajtórugót a Bosch mosogatógépeden?

A hiba megjelenése: Általában egy hangos csattanással szakad el a mosogatógép ajtórugó, vagy annak kötele. Ekkor az ajtó csukása fokozott erőkifejtést igényel, és csak becsukva vagy teljesen kinyitva áll meg a mosogatógépünk ajtaja. Sajnos ekkor a másik oldali rugó fokozott terhelése miatt nemsokkal az első tönkremenetele után elszakad az ellen oldali rugókötél is. Ilyenkor már komoly erőkifejtést igényel az ajtó csukása, és nyitáskor komoly súllyal nehezedik ránk a mosogatógépajtó. (Kezeljük figyelmesen a helyzetet, mert habára gépünk működőképes, egy teljes erővel kicsapódó ajtó komoly károkat tud okozni akár bennünk is.)

Hiba keletkezésének oka:  A Bosch beépíthető mosogatógépek piaca évről évre folyamatosan nő. Nem véletlenül. Mindenki jó megbízható, és a bútorához passzoló beépíthető gépet szeretne. Ezáltal a mosogatógépeknek még egy ” jól látható ” funkciót is el kell végeznie: Magán kell viselnie egy BÚTORLAPOT: Ez a bútorlap ad a mosogatógépnek egy plusz terhelést, ráadásul nem minden bútorlap egyforma nehéz.

Megoldás: Rugócsere két megerősített rugóra, és két db megerősített rugókötélre. Elsőként győződjünk meg arról hogy gyárilag milyen erősségű rugóval szerelték a gépünket: Nézzük meg hogy a rugóanyagon milyen színű pontot találunk. A spirálrugó közepén fogunk találni egy festék pisztollyal fújt színfoltot:

A rugószín beazonosítása után az alábbi táblázatból keressük ki a mi rugónk színét.

Ezt a készletet a gyár becsomagolta nekünk egy készletbe, és többféle erősségben kínálja (a bútorlapok súlyától, és a gép típusától függően) A következő leírásban látható, hogy vannak átfedések a készletek között.

60 cm szélességű mosogatógépek ajtórugói:

Bútorlap Súlya: Eredeti rugó színjelölése: Eredetinek megfelelő erősített készlet (2db rugü +2db kötél ):
3 kg- 11kg Világosszürke Világosszürke rugókészlet ►
3 kg- 10 kg Rózsaszín Rózsaszínű rugókészlet ►
2,5 kg- 8,5 kg Zöld Zöld színű rugókészlet ►
2,5 kg- 8 kg Fekete Fekete rugókészlet ►
2,5 kg- 8 kg Kék Kék színű rugókészlet ►
2 kg – 8kg Piros Piros színű rugókészlet ►
2kg – 6 kg Sárga Sárga színű rugókészlet ►

 


45 cm szélességű mosogatógépek ajtórugói:

Bútorlap Súlya: Eredeti rugó színjelölése: Eredetinek megfelelő erősített:
2,5 kg- 8 kg Kék Kék színű rugókészlet ►
2 kg – 8kg Piros Piros színű rugókészlet ►
1kg – 6 kg Khaki szürke Khaki szürke rugókészlet ►
0 kg – 5 kg Bézs Bézs színű rugókészlet ►

A hibás régi rugó kiszedése egy csavarhúzóval megoldható: (video):

Miután kiszedtük a rugót az új rugót akasszuk össze az új kötéllel. Illesszük a helyére, és kalapáccsal üssük a helyére. Akasszuk be a kötelet az ajtózsanérba, és már végeztünk is egy oldallal. Mindig cseréljük ki mindkét oldalt, mert így biztosított hogy a mosogatógép ajtaja nemfog eltekeredni elvetemedni. Beépítés videó:

 

Termék értesítés Értesítést kérek a termék beérkezéséről:
Email Az email címét nem használjuk másra, csak az adott termékkel kapcsolatos beérkezésre...